Een Photovoltaïsch-Paneel (PV-paneel) is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. De zonne-energie die wordt omgezet naar elektriciteit is een vorm van duurzame energie. De panelen zijn er in verschillende maten, afhankelijk van het vermogen dat ze opleveren.
Zonnepanelen kunnen zowel op een plat dak, als op een schuin dak gemonteerd worden. De plaatsing van de panelen dient uiterst efficient te gebeuren, om een zo hoog mogelijke opbrengst te garanderen.
De getoonde foto's hebben betrekking op een installatie aan het Nassaupark te Lisse. Op deze woning zijn in totaal 8 panelen gemonteerd van het merk Astro-energy met een omvormer van het merk SMA. Elk paneel heeft een opbrengst van 245Wp (Watt piek) de opbrengst van deze installatie is 1960Wp. De totale jaaropbrengst na toepassing van een correctiefactor is ongeveer 1506 kWh. Bij een huidige stroomprijs van € 0,22 wordt er jaarlijks ongeveer € 331,00 bespaard. Bij deze installatie is tevens een Sunny Boy toegepast. De gebruiker kan hiermee dagelijks de opbrengst van de panelen aflezen.
Indien er meer energie wordt opgewekt als dat er in de woning wordt gebruikt, dan zal de overgebleven energie worden terug geleverd aan het energiebedrijf.
Door drukke werkzaamheden kwam het er maar niet van maar eindelijk liggen ze er dan, de zonnepanelen op ons eigen pand. Plaatsen van zonnepanelen is een erg secuur werk, wat meestal heel wat voorbereiding vereist. Er dient bijvoorbeeld heel goed in kaart gebracht te worden welke obstakels voor schaduwwerking gaan zorgen (bijvoorbeeld schoorstenen dakkapellen etc). In ons geval is er eerst een schematisch overzicht gemaakt van het dak, met hierop aangegeven de aanwezige obstakels. Aan de hand van dat overzicht wordt een plan gemaakt met de meest gunstige ligging en het meest gunstige aantal zonnepanelen.
Bij ons pand kwamen we tot 24 panelen, gemonteerd op een flat-fix constructie. De panelen zijn gemonteerd onder een hoek van 15 graden, waardoor ze niet opvallen vanaf de openbare weg. Verder is het op een plat dak heel belangrijk dat er voldoende belasting in de vorm van tegels wordt toegepast, zeker daar we hier toch redelijk dicht bij de kust zitten.
Ook de keuze van de omvormer (deze zet de opgewekte energie van de panelen om in voor ons bruikbare energie) is zeer belangrijk. Vanwege de hoeveelheid obstakels bij ons op het dak, hebben we gekozen voor omvormers per paneel. Tot slot kunnen de panelen worden gemonitord, hetgeen inhoud dat er zichtbaar gemaakt kan worden wat de opbrengst van de panelen is.
Technische gegevens :
Groot onderhoud van 4 woningen (Hofje van Six) aan de Kanaalstraat te Lisse in opdracht van Diaconie Hervormde Gemeente. Warm water voorziening, verwarming en koken gebeurt allemaal electrisch. Op het dak zijn per woning 5 stuks zonnepanelen geplaatst.